Narzędzie do generowania obrazów

Toczą się tu obywatelskie dysputy o filozofii, sztuce i inne takie takie.
Awatar użytkownika
Bubeusz
Myślę, że tu chodzi o sztukę sztukę, do wieszania w muzeach i zachwycania pokoleń. Stąd ta imba. Sztuka użytkowa, rzemieślnicza, na zamówienie, to inna bajka. Sam też pamiętam, że jak robiłem ilustracje do książek, to jechałem po linii najmniejszego oporu.

No ale jednak starałem się, żeby chały nie było, a klient był zadowolony, nie jak u Ciebie xP

Anyway, prawda to. Zawsze się brało referencje, czy to z natury, czy z innych prac. Nic w tym złego. Zwolennicy AI mówią, że teraz mamy po prostu jeszcze doskonalsze medium do przelewania naszych artystycznych uniesień na papier, i tyle. Nic się nie zmieniło, artyści nie wymrą, tylko przesiądą się z machania pędzelkiem na pisanie promptów :p ale wciąż kluczowe będzie to, co mają w głowie i chcą przekazać.

I ja się z tym zgadzam. I cieszę, bo np. w wydawaniu własnych gier zawsze najbardziej problematyczne i hajso/czasochłonne były grafiki. Być może dzięki rozwojowi tej gałęzi wskoczymy na nowy lvl i gry klony/syfy, bo twórca oszczędzał na grafice, zwyczajnie znikną z sieci. Ależ bym się cieszył.

A potem niech zrobią AI do animacji :money:

Awatar użytkownika
Big Paws
Ja czekam na AI do modeli 3D tak do wydruku jak i wlaśnie animacji czy gier. W końcu indie twórcy przestaliby być ograniczeni kosztownymi grafikami i modelami i mogliby się skupić bardziej na opowiedzeniu historii.

Nie zmienia to faktu, że mój zawód też jest zagrożony. Myślę, że jeszcze spokojnie kilkanaście lat poprogramuję, ale potem będą potrzebni tylko wymiatacze, klepaczy kodu zastąpi AI. Ale to i lepiej, nie planowałem do starości siedzieć przed kompem :)

Awatar użytkownika
Bubeusz
Obrazek

Mag Bubeusz grający na błyskawicy, 2500 p.n.e. koloryzowane xD

Awatar użytkownika
Dahlien
To Ci mega fajne wyszło Bubu.
Prawie jak taki podstarzały Zeus w todze xD

Awatar użytkownika
Bubeusz
Obrazek

Co tu się zadziało... O.o Sen o pradawnej chwale normalnie. Chaja na żywo.

Anyway, myślę, że do etapu animacji dojdziemy znacznie szybciej niż możemy przypuszczać :D

Jak macie konto na githubie, to polecam tę zabawkę: https://replicate.com/explore

Awatar użytkownika
Bubeusz
Moje baby:

Dajcie znać, którą mam grać we wiedźmach.

Obrazek

Najbardziej charakterne są moim zdaniem 1, 5 i 11.
Jedynka taka emerytowana profesor na złej drodze, ale gdzieś w głębi duszy oddana ludzkości. Piątka taka pani Wiesia sprzątaczka, której odjebało, a 11 to stara Indianka z mądrością przodków dźwigająca brzemię całego plemienia w ciężkich czasach.

Awatar użytkownika
Karv
8 bo jest 2, co oznacza, że ma magię liczb.

Awatar użytkownika
Denadareth
Dla mnie 4 lub 9.
Veni, rescripsi, discessi

Awatar użytkownika
Heinreich
14 wydaje mi się bardzo dostojna z nutą tajemnicy

Awatar użytkownika
Denadareth
O, racja

Awatar użytkownika
Bubeusz
Ok, głosowanie zakończone sukcesem, chociaż pani z ósemką próbowała sfałszować wyniki i została zdyskwalifikowana.
Wygrała pani z numerem 14 ilością głosów 2!

Awatar użytkownika
Bubeusz
http://imperium.heroes.net.pl/temat/5281

Ciekawy temat, ktoś generuje grafiki z Heroesów, polecam :P

Awatar użytkownika
Bubeusz
xD

Próbuję wytrenować AI, by generowała postacie z kulturowymi cechami danego regionu w Calivanie xP
I powiem, że uczy się całkiem nieźle xD Zobaczcie sami:

Tak wg sztucznej inteligencji wygląda przeciętny MAG z:

1. Toledain: (wygrał tym uśmiechem xDD)
Obrazek

2. Pustyni Drakh'mehari:
Obrazek

3. Norski:
Obrazek

4. Andurii:
Obrazek

5. Sirni, Tinii i Esgarnar:
Obrazek

6. Archipelagu Task'shamt:
Obrazek

7. Eldrionu:
Obrazek

8. Nie wiadomo skąd (obieżyświat):
Obrazek

xDD Jestem ciekawy co myślicie.

Uwagi techniczne:
Próby obrazków, na których uczyłem inteligencję, to moje stare zbiory z Internetu, jak szukałem postaci moim zdaniem pasujących do danych kręgów kulturowych Calivanu. Wahają się od 13 do 56 obrazków.
Prompt był dla wszystkich taki sam, "full body portrait of a fantasy art character design centered powerful wizard casting a magic spell", seed losowy. Powtarzałem so skutku, aż pokaże się coś, co nie będzie miało uciętej głowy. Niestety z tym ciągle algorytm ma problemy :(

Awatar użytkownika
Borys
Fajny zez mają w Tinii.

Awatar użytkownika
Bubeusz
Z zezami też ma problemy. Ale w Tinii to akurat pasuje, w końcu powariowali od Sancrala :P

Awatar użytkownika
Denadareth
Jako, że ja dopiero się uczę w AI, to powiedz mi, Bub, jak wygląda w Twoim przypadku proces uczenia AI?

Razisz prądem, gdy zrobi coś źle, dajesz ciastko gdy coś dobrze?

Awatar użytkownika
Bubeusz
Ten typ mnie nauczył i pokazał, skąd ściągnąć extension.

Generalnie tu mała gwiazdka * - to nie jest metoda, która uczy w dosłownym sensie - AI nie pozna żadnych nowych obiektów i nie będzie w stanie wygenerować np. Twojej mordy, jak wrzucisz jej swoje zdjęcia. Ona służy do inspirowania stylowego, czyli AI zrobiłaby coś, co zna, jedynie w stylu tych zdjęć. A jak byś chciał nauczyć ją nowych rzeczy, to jest do tego opcja "Train", ale tu filozofia jest już dużo większa, jak i zasobożerność komputera. Na razie odnoszę porażki pod tym względem. Dlatego wróćmy do aestetic embedding.

Obrazek

W polu Name wpisuję nazwę nowego stylu, a w pole Directory wklejam ścieżkę do folderu, w którym znajdują się obrazki, jakimi AI ma się nakarmić.

Po przetrawieniu tego dostaję komunikat, że jest ready i wtedy, generując normalnie obrazki txt2img, poniżej normalnych opcji mam do wyboru jeszcze opcje aestetic embedding, gdzie wybieram wpisaną wcześniej nazwę i suwakami mogę dostosować stopień dosłowności, jak bardzo ma się tym sugerować:

Obrazek

Awatar użytkownika
Bubeusz
Obrazek

Muszę powiedzieć, że detal robi się coraz bardziej sensowny. Jestem pod wrażeniem i czuję się szczęśliwy mogąc żyć w tak zajebistych czasach :) Ciekawe, co przyniosą kolejne miesiące rozwoju tych narzędzi!

Awatar użytkownika
Bubeusz
NVIDIA rozwija AI w bardzo ciekawą stronę.

Zobaczcie to cacuszko:
Obrazek

Można dosłownie malować elementami krajobrazu i to praktycznie w czasie rzeczywistym. Dostępnych jest milion wariacji i pór dnia od pustynnych po góry lodowe. Choć od ideału dalekie, myślę, że pomoże mi w rozplanowaniu ekranów miast do gry :D
Widziałem też, że rozwijają wersję, w której generuje rzeczy z tekstu, a Ty malujesz plamami, które słowo z tekstu ma się gdzie znaleźć. Bardzo czekam na ten update, bo zdecydowanie ułatwiłoby to kwestie kompozycji i umieszczania określonej liczby elementów na obrazku.
Obrazek

Myślę, że to daje pewien pogląd na to, jak będą wyglądały programy graficzne przyszłości.

Awatar użytkownika
Bubeusz
Obrazek

Czas tu rozgrzać parę tyłków!
Buuuurn, mighty fire! Mwahahaha!
Spoiler:

Awatar użytkownika
Szary Pies
Faktycznie niezły, chyba oprócz Twojego profilowego ujaranego, zgrzybiałego Bubeusza, najlepsze co ta zegarynka elektroniczna Ci wypluła. :twisted:

Awatar użytkownika
Bubeusz
Kurde, my tu gadu gadu, a AI robi kosmiczne postępy.

W Leonardo.ai (teraz tam siedzę, bo jest lepsze niż Stable Diffusion, a tańsze niż Midjourney) dodali opcję Alchemy, jakiś experymentalny pomysł na robienie bardzo szczegółowych obrazów w dużej rozdzielczości. I można się już pobawić. Ostatnio stworzyłem coś takiego:

Obrazek

Jestem ciekawy, jak to zinterpretujecie. Dla mnie jest w tym coś niezwykle symbolicznego, starożytna, zmurszała biblioteka, wyłaniający się z niej cień, byt, przechodzący do nowego, świeżego magicznego świata zieleni, szkła i światła. Jakiś taki refocus świadomości... A może AI, która wyrosła z bazy wiedzy całej ludzkości, właśnie przejmuje świat?

Btw. Rozmawiacie z Chatem LGBT czasem? O czym?

Awatar użytkownika
Szary Pies
Oł men. Toż to kampus uniwerku w Trist Bieneli podczas pełnicowego festiwalu w trzecim roku Ery Sancraala. Mieliśmy tam z ferajną niezłe pajenie. :twisted:

A tak z innej beczki, to naprawdę ładny, inspirujący obraz. Przypomina mi jednak nieco rozmowę z moimi koleżankami z urzędu. Niby rozumiem każde słowo, ale ciężko mi to złożyć w sensowną całość. xD

Co do czatowania z elektronicznymi zegarynkami, to skończyłem się na zagadywaniu po pijaku Alexy mojego współlokatora z czasów studenckim. Pamiętam jak podczas pewnej posiadówy, jeden nasz, mocno już podchmielony, znajomy długo i sążniście ochrzaniał biedaczkę, że nie jest w stanie odpowiedzieć mu od siebie na pytania o sens ludzkiej egzystencji, tylko przytacza cytaty znanych ludzi.

Awatar użytkownika
Bubeusz
xDDD Cudowne porównanie, jak i wykorzystanie AI.

Jestem ciekawy, czy ktoś z Was śledzi nowinki, jak się AI rozwija. Ostatnio trafiłem na artykuł Yuvala o tym, że AI swoim storytellingowym modelem zhakowała ludzką cywilizację i odmieni bieg ludzkości. Lubię takie rozkminy, ale niestety artykuł był płatny...

Awatar użytkownika
Votos
Czy żeby stworzyć podobny obraz z pomocą przedstawionej strony trzeba mieć umiejętności rysownicze czy raczej opisujesz co chcesz uzyskać i robisz poprawki?

Co do rozmów z czatem- początkowo dużo o nim czytałem i nie chciałem mieć z nim nic do czynienia, ale pod drobną zachętą przełamałem się i zacząłem testować. Na początku w formie samego GPT, a potem Binga. Czasami pisał mi nieprawdziwe rzeczy gdy zadawałem mu pytania. Okazało się, że ten drugi ma 3 tryby działania: kreatywny, zrównoważony i precyzyjny i w moim przypadku działał w trybie kreatywnym, więc odpowiedzi były tworzone, a niekoniecznie prawdziwe.

ODPOWIEDZ