Ogłoszenia parafialne (changelog)

Pod przewodnictwem magów toczone są tutaj otwarte dysputy o przyszłości i rozwoju Nimnaros.
Awatar użytkownika
Borys
Nice :twisted:

Awatar użytkownika
Bubeusz
Niespodzianka

Awatar użytkownika
Bubeusz
Hej folks,

Zrobiłem kiedyś mapkę z opisami co ciekawszych miejsc. W przyszłości miało to być pocięte i wrzucone do artykułów na Wiki o konkretnych regionach, aby nie przytłaczać zawartością... ale i tak się ją fajnie przegląda, czasem też służy i wspiera w robocie MGa - więc pomyślałem sobie, że czemu i Wy mielibyście z tego nie chcieć korzystać.

Enjoy :)

https://drive.google.com/file/d/17kPDQA ... sp=sharing

PS. To robota z ~2013 roku, więc mogą występować jakieś niezgodności z ostatecznie zatwierdzoną wersją wydarzeń, ale don't worry, jak wypatrzę coś dramatycznie nieakceptowalnego to dam znać/poprawię.

PS. Hal, jak w końcu będzie archiwum, to będziemy mogli i takie rzeczy gromadzić elegancko w jednym miejscu.

Awatar użytkownika
Karv
Caliban? XD

Awatar użytkownika
Bubeusz
Po hiszpańsku v i b są praktycznie wymienne. Chociaż i tak najlepsze przekręcenie tego słowa ever jakie usłyszałem to było: "Taliban" xD

Awatar użytkownika
Bubeusz
Halo morele,
Wiem, że to bardzo pasjonujące newsy, ale gwoli formalnej poprawności informuję, że domena nimnaros.pl została przeniesiona z ovh na seohost, bo Wasi przewidujący i dobrze zorganizowani admini pożydzili 20 złoty xp
I teraz zamiast 72 płacimy 49,90 rocznie ;)
To tylko domena, więc.. skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać? :P

Przy okazji: kolejna płatność została uiszczona i ważność domeny przedłużona do listopada 2023.

Buziaki!

Awatar użytkownika
Dahlien
Toss a coin to your Admin...~!

Potrzebujecie jałmużny na domenę? Nie musicie brać wszystkiego na siebie :)

Awatar użytkownika
Denadareth
Dahlien pisze:
05 paź 2022, 16:38
Potrzebujecie jałmużny na domenę? Nie musicie brać wszystkiego na siebie
Dahl, to Bub miał nam płacić za posty, nie na odwrót. Jedyny powód, dla którego go nie zbanowaliśmy.
Ale ma rację, jak przyjdzie do płacenia, dajcie znać. Zaletą bycia na forum, na którym średnia wieku wynosi 50 lat, jest taka, że możemy sypnąć goldem.
Veni, rescripsi, discessi

Awatar użytkownika
Bubeusz
To może za rok ktoś inny zasponsoruje, bo nie mamy wspólnej kasy ani nic z tych rzeczy. Znaczy, mieliśmy, ale przed 10 laty, i i tak była już dawno na minusie.

Kolejne ogłoszenie drobne - jak se odświeżycie ekran, to zobaczycie, że zostały zamienione ikonki przy tematach. Od teraz nie ma otwartych ksiąg, za to kontrast między czytanymi i nieczytanymi tematami się znacząco zwiększył. Nie ma ikonkowego burdelu, jest porządek.
Przy okazji kto nie wie - klikając w nieczytaną księgę, przenosi nas od razu bezpośrednio do pierwszego nieczytanego posta.

Awatar użytkownika
Halom
Mamy nowy BBCode, wyświetlający pasek postępu. Użycie dosyć intuicyjne:

Kod: Zaznacz cały

[progress]20[/progress]
i otrzymujemy coś takiego:
20%

Domyślnie jest zielony kolorek, ale można go sobie zmieniać przy pomocy opcjonalnego parametru, który przyjmuje kolor w RGB:

[progress color=#c8128a]40[/progress]
[progress color=#1bc3f8]50[/progress]
[progress color=#45ed90]60[/progress]
40%

50%

60%

albo kolory predefiniowane w HTML, np:

[progress color=red]70[/progress]
[progress color=green]80[/progress]
[progress color=pink]90[/progress]
[progress color=navy]100[/progress]
70%

80%

90%

100%

Paska można używać wewnątrz akapitu
20%
i też poprawnie się wyświetli. Dodałem dedykowany przycisk z podpowiedzią w formularzu posta ;)

Awatar użytkownika
Bubeusz
Poziom zachwytu:
100%

Halom, powtórzę to oficjalnie - to jest absolutnie genialne :)

Awatar użytkownika
Dahlien
Panowie... Profeska!

Halom, jesteś niesamowity! :)

Awatar użytkownika
Karv
Tak na
20%
rozumiem, po co tego używać? :D

Czy da się wyrażać postęp inną wartością niż procentami? Np. do określania zdrowotności przeciwników pojawić pasek 3/5HP?

Awatar użytkownika
Halom
To odpowiedź na pomysły, jakie ostatnio się przewijały przez chat. Pasek postępu ma pomóc w zobrazowaniu tego, na jakim etapie fabuły jest dany wątek, zakładając, że MG jest w stanie to jakoś określić. I po to to powstało. Gadaliśmy już z Bubem, że to może mieć szersze zastosowania jak właśnie wskaźnik życia czy many i jeśli będzie realna potrzeba użyć takich wskaźników gdzieś w sesji, to mogę spróbować przerobić ten pasek, aby można było zdefiniować właśnie coś w rodzaju 3/5 HP. Przydałoby Ci się coś takiego czy pytasz hipotetycznie? :P

Awatar użytkownika
Karv
Hipotetycznie. :)

Awatar użytkownika
Bubeusz
Póki co można zrobić tak:
ŻYCIE: 10/10
100%

MANA: 3/5
60%

Znalezione Kielichy Zagłady: 1/3
33%

Awatar użytkownika
Halom
Z przyjemnością ogłaszam, że nowa mapka Buba jest teraz dostępna w górnym menu jako oficjalna mapa Calivanu :)
Forma nie jest ostateczna, ale uznaliśmy, że jest good enough to go live :P

Wszelkie opinie mile widziane, niech nam się z tego wygodnie korzysta :)

Awatar użytkownika
Dahlien
Będę niekulturalna, ale trudno.
Mapka jest zajebista! Kawał dobrej roboty Panowie!

Wydaje się nieco niedostosowana pod mobile, ale nie jest to jakoś bardzo uciążliwe.

Awatar użytkownika
Bubeusz
Nieco?
Ona jest w ogóle niedostosowana pod mobile xd
Ale pomaga poziomy ekran. Ogólnie mogę ją rozciągnąć, by wypełniała cały ekran, ale podejrzewam, że to ją jeszcze bardziej zmasakruje niż pomoże.

Na razie więc raczej updateow w tym zakresie nie będzie... ale cieszę się, że się podoba <3

Awatar użytkownika
Dahlien
Proszę oddać starą mapę w dużej rozdzielczości! Tam miałam miasta wypisane!
Ta mapka jest za mała, by się dobrze czytało :<

Awatar użytkownika
Halom
To jest dokładnie ta sama mapa :P

Jak klikniesz sobie na wiki w jakąś mapę to pojawią Ci się linki do innych rozdzielczości.

Awatar użytkownika
Halom
Przybywa nam postaci, więc dorobiłem w repertorium paginację :)

Awatar użytkownika
Bubeusz
Cudnie :)
Ja tak sobie mysle, ze bedzie coraz trudniej tu cokolwiek znalezc. Przydaloby sie jakies sortowanie filtrowanie moze, bardziej w stylu tabelki, i wyciagnac kilka parametrow typu wiek plec profesja. Fajnie byloby miec tez sortowanie po kulturze, np. dla nowych szukajacych inspiracji.

Tylko ze w kp nie mamy pol plec i kultura.

Awatar użytkownika
Bubeusz
Odświeżcie sobie dane przeglądarki i dajcie znać, jak upgrade'owane emotki - lepiej, gorzej, które byście jeszcze ewentualnie poprawili?

Druga rzecz - na naszym FB poszedł pościk. Zapraszam do wsparcia aktywnością jaką kto tam czuje.

Awatar użytkownika
Halom
Mała niespodzianka w profilach użytkowników :)

Awatar użytkownika
Halom
Zrobiłem poprawki w uprawnieniach. Jeśli ktoś zauważy, że brakuje mu jakiegoś uprawnienia, to proszę o informację w tym temacie lub na priva.

ODPOWIEDZ