Ogłoszenia parafialne (changelog)

Pod przewodnictwem magów toczone są tutaj otwarte dysputy o przyszłości i rozwoju Nimnaros.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bubeusz
- Pozwoliłem sobie na dodanie możliwości pisania bez weryfikacji moderatorskiej dla zarejestrowanych użytkowników. Mam nadzieję, że działa :P

Awatar użytkownika
Bubeusz
- zmieniłem też ustawienia Avatarów, można wgrywać swoje - 130 x 200 px :)

Awatar użytkownika
Halom
Dostajesz powiadomienia o odpowiedzi?
Nie wiem czy to działa, bo jeszcze nie pisałem postów :D

Awatar użytkownika
Halom
Bubeusz pisze:
15 cze 2021, 12:55
- Pozwoliłem sobie na dodanie możliwości pisania bez weryfikacji moderatorskiej dla zarejestrowanych użytkowników. Mam nadzieję, że działa :P
Wygląda na to, że nie działa xD

Awatar użytkownika
Bubeusz
Uh xP
Dopisz do listy zmian, że cytowanie jest zrąbane xD

Powiadomienia o odpowiedzi nie, ale o zacytowaniu mnie tak.

Awatar użytkownika
Bubeusz
Wiecie, że napisaliśmy już 109 postów? :money: Nie wiem, kiedy stuknęła nam 100tka, ale takie rzeczy się świętuje xP

Więc yuuuoopiii!!! :D

Awatar użytkownika
Bubeusz
Hm, tutaj też mamy licznik czasu, zauważyliście? ;)

Kolejne wielkie święto - 10ta strona wątku została właśnie rozpoczęta :D

Myślę, że trzeba zmienić ilość wyświetlanych postów na 1 stronę, bo jest za mało tak btw :P

Awatar użytkownika
Halom
Bubeusz pisze:
17 lip 2021, 0:43
Hm, tutaj też mamy licznik czasu, zauważyliście? ;)
Już nie mamy :-)

Podobnie wybieraka avków. Oba featury są zarezerwowane tylko i wyłącznie dla ST - czyli dział Calivan :-)

Awatar użytkownika
Bubeusz
Kule na główneej! Świetny bajer, ale tak sobie myślę, że może tylko do pierwszego działu to zastosować, a pozostałe będą już w tabelce?

Awatar użytkownika
Halom
Ogłaszam, że jesteśmy coraz bliżej otwarcia, 89% pracy odwalone :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Bubeusz
No i takie wiadomości to ja rozumiem :D

Kiedy zabieramy się za rozplanowanie marketingu?

Awatar użytkownika
Halom
Możemy już. Przygotujesz jakiś koncept?

Awatar użytkownika
Bubeusz
Koncept przygotowany.

Podrasowałem nieco ikonki tematów, skoro już na to uwagę zwróciliśmy. Żeby były takie nieco bardziej.. użyteczne.

Awatar użytkownika
Bubeusz
Ahoj, czas zaktualizować nasz news wall :p

1. NMN działa :money:

2. Przypominam o trwającej ankiecie dot. DISCORDA, jeszcze jakiś dzień na głosowanie.

3. Przypominam, że jak ktoś się czuje na siłach, to można zgłaszać się do nas po działy i prowadzić własne wątki. Wszyscy na to czekamy, a MGowie zwłaszcza xd

4. Zachęcam do ożywiania działów pozafabularnych, jeśli macie ochotę poruszyć jakąś dyskusję wśród nimnarejskiej braci, albo wrzucić jakieś ciekawe rzeczy/projekty, jest na to przestrzeń.

Awatar użytkownika
Halom
O 12 muszę zrobić przerwę techniczną i forum będzie niedostępne.
Jeśli będziecie akurat w trakcie pisania posta lub prywatnej wiadomości, albo edycji KP w repertorium to możecie to utracić dlatego uprzedzam :)
Przerwa potrwa max 30 min, napiszę w tym temacie :)

Awatar użytkownika
Halom
Forum włączone i w pełni funkcjonalne :)

Od teraz MG może komentować kartę postaci bezpośrednio w widoku karty, a właściciel postaci może na komentarze odpowiadać i nie trzeba się z tym kitrać po privach :)
Zachęcam do używania :)

Awatar użytkownika
Bubeusz
Yaaay! Genialnie, panie majster :D

Awatar użytkownika
Bubeusz
Kilka ogłoszeń duszpasterskich na czas postu:

- MG, lub, nie nazywajmy tego tak górnolotnie xd, osoba chętna się sprawdzić i poprowadzić jakąś małą sesyjkę w temacie, w którym czuje się pewnie (nie musi to być nic wymagającego znajomości lore) będzie bardzo mile widziana. Prognozuję, że wkrótce zaczniemy odczuwać niedobór MGów.

- nadal możecie zakładać własne tematy, nic się w tej kwestii nie zmieniło :) Zachęcam do korzystania z Bramy - tam też jest miejsce nie tylko do pisania o sobie i odpowiadania na pytania, ale również do zadawania pytań naszej społeczności.

- Został otwarty temat z propozycjami uzupełnień Wiki. Jeśli ktoś chciał współtworzyć zbiory, to już może. Wkrótce pewnie pójdzie zielone światło, by wszyscy mogli dodawać kontent bezpośrednio na stronie Wiki.

- Za wszystkie uwagi dot. usprawnienia forum i co Was wkurza w skórce xD serdeczne Bóg zapłać, zbieramy to i pracujemy nad tym. Jeśli macie jakieś bardziej generalne przemyślenia dot. ogólnego działania serwisu, podziału działów czy istnienia lub braku miejsc na coś, też nie wahajcie się tego podnosić.

- Jeśli chodzi o wypełnianie KP, to przypominam, że jest dowolność i bardziej niż tym, żeby spełniać jakieś kryteria, powinniście się kierować tym, żeby ludzie zwyczajnie chcieli i lubili czytać Waszą KP. Ultra długie ściany tekstu będą powodować ból głowy, a po co sobie to robić xD Wiele sekcji można elegancko załatwić krótkimi zdaniami od myślników. No i nie trzeba też być perfekcjonistą, w razie co kartę zawsze można upiększać już po zaakceptowaniu.

- Jesteście awesome i cieszę się bardzo mogąc znowu poczuć ten stary dobry vibe Nimnaros :D Dzięki serdeczne!

Awatar użytkownika
Halom
Utworzyłem nowy BBCode, który dodaje wcięcia akapitowe oraz odstępy między akapitami. Użycie bardzo proste:

Kod: Zaznacz cały

[indent]Tutaj cały akapit tekstu.[/indent]
W formularzu posta jest też dedykowany przycisk. Można napisać cały akapit, następnie zaznaczyć tekst i kliknąć przycisk - tagi dodadzą się automatycznie przed i po :)
Aby nie zaśmiecać niepotrzebnie tematu, dłuższy przykład można zobaczyć w tym poście. Tag zalecany przede wszystkim przy dłuższych postach - stosujmy dla poprawienia komfortu czytania :)
Uwaga! Tag zamykający jest niezbędny, aby poprawnie wyświetliły się odstępy między akapitami.

Awatar użytkownika
Bubeusz
Wow! Zarąbisty feature, nie spodziewałem się :D

Trochę się boję, że korzystanie z niego będzie nieco bardziej uciążliwe niż po prostu walenie dwóch enterów (zwłaszcza na telefonie), ale zobaczymy w praktyce.

Awatar użytkownika
Halom
Cóż, z pewnością łatwiej jest walnąć 2 entery, nawet na kompie. Nie mam pomysłu jak zrobić to bardziej user friendly, bo to co się wpisze w formularz posta jest jednym akapitem w rozumieniu html i można tym manipulować tylko przez BBCode. A skoro BBCode to niestety zawsze będzie wymagany od usera jakiś effort.
BBCode ogólnie jest średnio wygodny na telefonie, niezależnie czy robisz akapit, kolorek czy pogrubienie. Zobaczmy jak się tego będzie używać w praktyce, najwyżej pomyślimy o czymś innym.
A jeśli ktoś i tak woli zrobić 2 entery niż bawić się we wcięcia to ma takie prawo :) To ma być dodatek, a nie przykry obowiązek :)

Awatar użytkownika
Halom
Uwaga, uwaga!

O 13 zaczynam aktualizację forum i będę musiał je na jakiś czas wyłączyć.
Jeśli będziecie w trakcie pisania posta, PW, KP, etc. i nie zdążycie wysłać przed 13 to może się nie zapisać, dlatego zawczasu uprzedzam :)
Przerwa potrwa ok. 30-60 min.

Awatar użytkownika
Bubeusz
Ło matko! Jak profesjonalnie!

Daj potem znać, co się zmieniło :)

Awatar użytkownika
Halom
Forum zaktualizowane i włączone :)

Lista zmian:
  • dodatkowe przyciski w kontrolce daty urodzenia w karcie postaci - można teraz zmieniać rok o 10 lat, a nie tylko o rok, czyli mniej klikania w przypadku starszych postaci :)
  • ulepszona wersja zmieniacza czasu w postach - można wygodniej wybrać czas akcji, również w przeszłości - dla tych, którzy chcą rozegrać sesję-retrospekcję ;)
  • przy komentarzach w karcie postaci wyświetlane są daty
  • w działach fabularnych pod avkiem pojawił się link do karty postaci
  • mistrzowie gry mogą używać w postach fabularnych specjalnego avka MG - zachęcam do prowadzenia sesji, fajny jest :D
    (mogę ustawić ten avek automatycznie w już istniejących postach - proszę mistrzów gry o kontakt na priva)
    (jeśli kogoś nie dodałem do grupy to też proszę o kontakt)
  • naprawiony błąd znikających avków przy edycji karty postaci w repertorium
Można otwierać szampana :)

Awatar użytkownika
Bubeusz
*pop*
🍾

Brawo Halom, świetna robota! Z przyjemnością wytestuję nowe bajerki, zwłaszcza Avek MGa :]

Awatar użytkownika
Borys
Spoko update. Nie przywykłem, że na Nimnaros kwestie techniczne są ogarnięte na takim poziomie xD pamiętam czasy eksperymentów i uczenia się na "żywym forum"

Awatar użytkownika
Karv
Link do KP pod avkiem - powinienem go widzieć z telefonu? A może zacznie pojawiać się dopiero od nowszych postów, ale nie wstecz?

Awatar użytkownika
Halom
Hmm, jeśli masz miniaturowy avek nad postem to linków do KP nie ma. Pojawiają się dla szerokości ekranu >700px, czyli gdy avek normalnej wielkości mieści się obok posta i wtedy link jest pod avkiem. Możesz spróbować obrócić sobie telefon poziomo, jeśli masz odpowiednio duży wyświetlacz, ale to trochę upierdliwe. Trzeba będzie znaleźć miejsce na ten link na mniejszych ekranach, żeby jednak zawsze był widoczny.
Link jest przy wszystkich starych postach, działa wstecz :)

Awatar użytkownika
Gruby
Bardzo ukuratne zmiany, propsy Halom <3
Gruby - ork; pięściarz, pracownik fizyczny. Tłusty i obelżywy o abominalnej aparycji.
Ekwipunek: ubrany tylko w pas, portki w biało-czerwone pasy, skórzane buty i z tkaninąna nadgarstkach. Za pasem sakwa i krótki nożyk. Pierś naga z obłym cycem.

Awatar użytkownika
Halom
Dodałem nowe bbcody do skalowania obrazków i wyśrodkowania treści.

Przykład użycia:

[center][img]https://forum.nimnaros.pl/download/file.php?avatar=48_1643933044.png[/img][/center]
Obrazek

[scaleimg=50]https://forum.nimnaros.pl/download/file.php?avatar=48_1643933044.png[/scaleimg]

ODPOWIEDZ